Mit fristed

Mit fristed

Velkommen til min blog, mit fristed

Dette er stedet, hvor jeg kan lufte mine tanker om alt mellem himmel og jord. Mine største interesser er dyr, især hunde, og dyrevelfærd. Derudover interesserer jeg mig meget for sundhed og velvære, naturen og rejser, god mad og søde sager, økologi og miljøet, eventyrbøger, musik, britisk historie, britisk stand-up, engelske tv-krimier og komedier.

Hundens leveregler

HundeOprettet af Kimm Howe 28 mar, 2013 12:08:42

Hunde kan ikke forstå vores sprog, og de kan heller ikke lære det. Hunde har deres egen måde at kommunikere på og lever efter et bestemt sæt regler. Med brug af hundens leveregler kan vi kommunikere til hunden, at vi har ansvaret for flokken, hvilket er meget vigtigt for hunden at vide. Når hunden forstår os og stoler på os, vil den af egen fri vilje gøre, hvad vi ønsker af den.

Her er en meget kort beskrivelse af, hvad hundens leveregler går ud på. DU kan læse mere på hundekommunikation.dk.

Genforening efter adskillelse
Ved enhver genforening ignoreres din hund, indtil den falder helt til ro. Kald så din hund hen til dig og hils. Giv gerne en godbid. Du stopper kontakten igen. Hver gang du vil have kontakt med din hund, skal du kalde den til dig. Gå ikke hen til din hund. Lad ikke hunden bestemme, hvornår der skal være kontakt. Gæster skal følge de samme regler som dig.

Hvis din hund følger dig i hjemmet og/eller ikke kan være alene hjemme, så brug gestus adskillelse så tit som muligt: Adskil dig fra din hund nogle sekunder og genforen. Er din hund på benene, så snart du rejser dig fra en stol, så sæt dig ned igen. Bliv gerne ved med det så længe du orker, eller indtil din hund kan blive liggende.

Leg
At lege med sin hund er utrolig vigtigt. Det er sjovt, giver god motion og knytter hund og ejer tættere sammen. Du bestemmer, hvornår I leger, reglerne for legen, og hvornår I stopper legen.

Leg fx. boldkast, frisbee, følg lederen (gåturs træning), søg eller hvad I nu syntes er sjovt.

Undgå trække lege og kamp lege, da de kan udvikle sig voldsomt.

Fodring
Gestus spisning: Tilbered din hunds mad og en snack til dig selv. Spis din snack uden at have kontakt med din hund. Sæt madskålen ned og gå lidt væk fra din hund. Fjern madskålen, når hunden går fra den, om den er tom eller ej. Gestus spisning kan tages op igen efter en ferie, eller hvis der opstår problemer senere hen.

Faresignaler
Hjemme: Når din hund gør eller indikerer på nogen måde, er det et tegn på, at du skal tage over. Tak din hund. Fortsætter det, så gå hen og se, hvad din hund gør af. Tak den igen. Fortsætter det, skal din hund isoleres, indtil den er stille. (Ved isolation føres din hund, stille og roligt uden ord eller anden kontakt, væk fra flokken.) Hvis din hund gør igen, når du lukker den ud, så isoler igen, indtil den er stille. Fortsæt til hunden kan forholde sig roligt, når den kommer ud. (Tak, kig & isoler.) Genforen som normalt.

Ude: Gå væk fra potentielle farer hvis muligt, ellers stå stille og ignorer det. Når faren er væk roses din hund, og når den er faldet til ro, går I hjem eller videre.

Gåturen (Jagten)
At gå pænt i snor læres først og fremmest i hjemmet og i en evt. have. Først ved brug af godbidder, og når din hund er tryg ved det, bruges snoren. Godbidder kan fortsat bruges.

I snor øves ’stop/start, skift retning’, husk at snoren altid skal ’smile’. Dvs. at du går rundt i hus og have, som du har lyst, og din hund skal følge dig. Hvis din hund trækker, så skal du så snart linen begynder at stramme til, dreje af eller vende om, så snoren igen er løs og hunden ikke trækker. Det fortsættes indtil din hund kan gå pænt, uden at trække.

Bliver din hund overivrig ved tanken om en gåtur, så sig evt. ordet gåtur, flyt rundt på snoren i huset og tag sko & overtøj på og af, uden at have kontakt med din hund. Den vil med tiden bliver roligere omkring gåturen.

Når din hund går pænt i snor i huset og haven, kan du begynde at komme uden for grunden. Du skal først ud og ind af døren.

Uden snor laves der jævnligt indkald. Din hund må aldrig være alt for langt væk. Hvis din hund kommer, når du kalder, så ros den. Kommer den ikke, så gå den anden vej, uden at kalde mere. Når din hund så kommer, så giv den snor på. Ros ikke, men skæld heller ikke ud. Fortsæt med snor på eller gå hjem.

  • Kommentarer(0)//blog.hundekommunikation.dk/#post65